Tradycyjny polski deser wigilijny. Najeżony kruchymi ciasteczkami półmisek sprawi sporo uciechy dzieciom
| Ciasto na łamańce- miesimy ciasto z 12 dag maki, 12 dag cukru pudru i całego jajka. Następnie wałkujemy cienki placek i wycinamy prostokąty 2x7cm, które to pieczemy w piekarniku na natłuszczonej blasze, na jasnozłoty kolor. Masa makowa- Szklankę maku zalewamy dwoma szklankami mleka i przez 15-20 minut gotujemy na małym ogniu , najlepiej na podkładce azbestowej garnek stawiając. Następnie mak na sitku odsączamy i trzy razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Zmielony mak mieszamy z 2/3 szklanki miodu pszczelego, 1/2 laski utłuczonej wanilii, 10 dag namoczonych w rumie lub koniaku rodzynków oraz 10 dag posiekanych migdałów. Gdy masa okaże się zbyt gęsta można nieco śmietaną słodką w niewielkiej ilości rozrzedzić. Masę makową ochładzamy w lodówce. Przed podaniem przekładamy do kryształowej misy i gęsto szpikujemy kruchymi ciasteczkami. Jeżeli łamańce tylko dla dorosłych przeznaczone, można dodatkowo mak kieliszkiem dobrego koniaku "uperfumować"
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz