s k ł a d n i k i :
c i a s t o:
• 250 g mąki
• 500 ml mleka
• 3 jaja
• 2 łyżki stopionego masła
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki cukru pudru
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 25 ml rumu lub koniaku
• 1 łyżka masła do smażenia
• 50 g płatków czekoladowych do przybrania
n a d z i e n i e:
• 100 g czekolady
• 100 ml mleka
• 1 łyżka śmietany
• 2 łyżki cukru
• 1 łyzka masła
• 50 g zmielonych orzechów włoskich
Ciasto:Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jaja ubite z odrobiną soli. Dodać mleko, alkohol, stopione masło oraz oliwę. Ciasto wymieszać dokładnie i odstawić na 2 godziny.
Nadzienie:Czekoladę pokroć w małe kawałeczki i rozpuścić w nagrzanym garnuszku (garnuszek włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i tak ogrzewać). Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple, aby sos nie zgęstniał.
Naleśniki usmażyć na maśle. Gotowe naleśniki smarować masą czekoladową zawijać w rożki i podawać gorące, posypane płatkami z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz