czwartek, 16 sierpnia 2007

Kotlety mięsno - ryżowe

  • Składniki:
  • - 30 dkg miesa wieprzowego(ewentualnie 25 dkg wolowego)
  • - 5 dkg sloniny
  • - 1 i 1/2 ry&
    380;u ugotowanego na sypko
  • - jajko
  • - 1 duza cebula
  • - 2 lyzki oleju
  • - 3-4 lyzki tartej bulki
  • - olej do smazenia

Mieso zmielic w maszynce, cebule pokroic w drobna kostke, posolic i podgrzac na malym ogniu stale mieszajac. Gdy juz zmieknie dodac tluszcz i zrumienic. Mieso wymieszac z ryzem, jajkiem, cebula i pietruszka. Formowac kotlety, otoczyc w bulce tartej. Smazyc na zloty kolor, patelnie wstawic na kilka minut do rozgrzanego piekarnika

Brak komentarzy: