drobiowa porcja rosołowa 1 porcja młodej włoszczyzny
z kapustą 50 dag ziemniaków 25 dag buraków
1 puszka konserwowej białej fasoli 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
pietruszki) 1-2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz cukier
sok z cyttyny warzywna przyprawa typu vegeta
Mięso umyć, zalać 6 szklankami wody z łyżeczką przyprawy warzywnej, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować 30 minut. Buraki obrać, zalać wodą tak, aby były zaledwie przykryte, i gotować do miękkości. Ostudzić. Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi otworami i razem z wywarem dodać do zupy, dodać fasolę z zalewą, zagotować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlać do garnka i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Dodać pokrojone mięso i posiekaną zieleninę, wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz