wtorek, 7 sierpnia 2007

Zupa z młodych pokrzyw

2 duże garście młodych , 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka mąki (np. krupczatki), 1 łyżka masła, 1,5 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać do niej wypłukane, drobno posiekane pokrzywy i utartą marchew, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Zupę przyprawić solą i pieprzem, "uszlachetnić" żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i zakwasić sokiem cytrynowym. Wariant - ziemniaki ugotować osobno i dodać do zupy na koniec.

Brak komentarzy: