- Skladniki:
- - 2 sredniej wielkosci cukinie
- - 2 jajka
- - 0,5 szklanki bulki tartej
- - 1 lyzka suszonej miety lub 2 lyzki swiezej
- - sol, pieprz
Cukinie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy w sitku na okolo pol godziny. Odciskamy sok z cukinii i przekladamy ja do miski, w ktorej mieszamy razem z bulka tarta, jajami i przyprawami. Z masy formujemy male kotleciki. Jesli masa jest zbyt wilgotna i kotleciki sie rozpadaja albo kleja sie do rak, dodajemy jeszcze bulki tartej. W glebokiej patelni rozgrzewamy olej, na ktorym smazymy kotleciki, po kilka minut z kazdej strony. Temperatura oleju powinna byc taka, zeby kotleciki zachowaly zloty kolor, a dzieki kilkuminutowemu smazeniu rowniez w srodku nie byly surowe. Podajemy z jogurtem przyprawionym czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz