czwartek, 16 sierpnia 2007

Sos pieczarkowy luksusowy

  • Składniki:
  • - 30 dag malych pieczarek
  • - 2 lyzki masla
  • - lyzka maki
  • - 3 lyzki mleka
  • - szklanka gestej smietany
  • - sol
  • - pieprz


  • - liczba porcji: 8
  • - czas przygotowania: 25 min
  • - stopien trudnosci: latwe
  • - kalorycznosc: niskokaloryczne
  • - koszt: sredniodrogie

Opłukane, obsuszone pieczarki podsmażamy na maśle (ok. 5 min), często potrząsając rondlem, by równomiernie się zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez następne 5 min. W mleku rozprowadzamy mąke tak, by nie było grudek, łączymy ze smietaną, lekko ubijamy, spienioną zalewamy pieczarki.

Następnie doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min, by mąka się rozprużyła i straciła smak surowizny.

Podajemy gorący. Sosu nie powinno się przechowywać i odgrzewać.

Brak komentarzy: