- Składniki:
- - 30 dag malych pieczarek
- - 2 lyzki masla
- - lyzka maki
- - 3 lyzki mleka
- - szklanka gestej smietany
- - sol
- - pieprz
- - liczba porcji: 8
- - czas przygotowania: 25 min
- - stopien trudnosci: latwe
- - kalorycznosc: niskokaloryczne
- - koszt: sredniodrogie
Opłukane, obsuszone pieczarki podsmażamy na maśle (ok. 5 min), często potrząsając rondlem, by równomiernie się zrumieniły. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez następne 5 min. W mleku rozprowadzamy mąke tak, by nie było grudek, łączymy ze smietaną, lekko ubijamy, spienioną zalewamy pieczarki.
Następnie doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 3 min, by mąka się rozprużyła i straciła smak surowizny.
Podajemy gorący. Sosu nie powinno się przechowywać i odgrzewać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz