- Składniki:
- - 1 kg maki
- - 1 jajko
- - 1/2 szklanki cukru
- - 1 szklanka mleka
- - 1/2 kostki margaryny
- - 10 dkg drozdzy
- - 1 lyzeczka octu
- - cukier waniliowy
- - marmolada wieloowocowa
- - cukier puder do posypania
Mleko, cukier i tluszcz odgrzac a nastepnie dodac rozkruszone drozdze. Make polaczyc z cukrem waniliowym, dodac jajko, ocet, cieple mleko z drozdzami, dokladnie zagniesc. Ciasto rozwalkowac na cienkie placuszki, kazdy placuszek posmarowac marmolada wieloowocowa, zwinac w ruloniki i pociac na paski szerokosci 2-3 cm. Ulozyc na posmarowana tluszczem blaszke i piec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzone posypac cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz