wtorek, 7 sierpnia 2007

Roladki wieloowocowe

  • Składniki:
  • - 1 kg maki
  • - 1 jajko
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1/2 kostki margaryny
  • - 10 dkg drozdzy
  • - 1 lyzeczka octu
  • - cukier waniliowy
  • - marmolada wieloowocowa
  • - cukier puder do posypania

Mleko, cukier i tluszcz odgrzac a nastepnie dodac rozkruszone drozdze. Make polaczyc z cukrem waniliowym, dodac jajko, ocet, cieple mleko z drozdzami, dokladnie zagniesc. Ciasto rozwalkowac na cienkie placuszki, kazdy placuszek posmarowac marmolada wieloowocowa, zwinac w ruloniki i pociac na paski szerokosci 2-3 cm. Ulozyc na posmarowana tluszczem blaszke i piec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzone posypac cukrem pudrem.

Brak komentarzy: