| 1. |  | Mąkę zalać wodą z ziemniaków i dopełnić wodą przegotowaną tak, aby gdy zamieszamy mąkę było 0,5 cm ponad nią. Do zacieru dać ząbki czosnku. Na wierzch położyć piętkę z chleba. Przykryć i trzymać w cieple np. na parapecie nad kaloryferem ok.5 dni. Nie mieszać w trakcie kiszenia. |
|
|
|
|  |
| 2. |  | Gdy żur jest już odpowiednio kwaśny czyli taki jak chcemy to go odcedzamy przez durszlak a potem przez sito. Gotujemy stale mieszając, aby nie przywarł do spodu garnka. Na końcu dolać wywar z wędzonki i podkłucić kwaśną śmietaną (już bez mąki). |
|
|
|
|  |
| 3. |  | Podawać z białą kiełbaską lub gotowanymi jajkami. Gdy nie mamy żuru kiszonego można kupić gotowy i tak samo go ugotować - nie zapomnieć o dodaniu czosnku!! |
|
|
|
|  |
| 4. |  | Jest naprawdę smaczny! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz