czwartek, 9 sierpnia 2007

Żurek sułkowski - kiszony

Składniki

kg mąki żytniej lub po pół kilo żytniej i owsianej


2 główki czosnku


schłodzona woda z odcedzonych ziemniaków


schłodzona woda przegotowana


wywar z wędzonki


śmietana kwaśna


jarzynka,sól,pieprz do smaku-jak kto lubi



Etapy przygotowania

1.Mąkę zalać wodą z ziemniaków i dopełnić wodą przegotowaną tak, aby gdy zamieszamy mąkę było 0,5 cm ponad nią. Do zacieru dać ząbki czosnku. Na wierzch położyć piętkę z chleba. Przykryć i trzymać w cieple np. na parapecie nad kaloryferem ok.5 dni. Nie mieszać w trakcie kiszenia.




2.Gdy żur jest już odpowiednio kwaśny czyli taki jak chcemy to go odcedzamy przez durszlak a potem przez sito. Gotujemy stale mieszając, aby nie przywarł do spodu garnka. Na końcu dolać wywar z wędzonki i podkłucić kwaśną śmietaną (już bez mąki).




3.Podawać z białą kiełbaską lub gotowanymi jajkami. Gdy nie mamy żuru kiszonego można kupić gotowy i tak samo go ugotować - nie zapomnieć o dodaniu czosnku!!




4.Jest naprawdę smaczny!

Brak komentarzy: