Podczas lektury atlasu Grzybów Aurela Dermeka natrafiłem na kilka ciekawych przepisów kulinarnych. Przepisy pochodzą z książki M. J. Pulca i M. Smotlachy ( Huby v kuchyni) wydanej w Bratysławie w 1964 roku. Oto jeden z nich:
1.Składniki: 30 g suszonych grzybów ( moga być mieszane), 40 g masła, 20 g mąki, 100 g zielonej papryki ( słodkiej), 1 jajko, czerwona papryka mielona ( słodka), zielona pietruszka, sól.
Drobno posiekane suszone grzyby sparzamy i odcedzamy na sitku ( wodę wylewamy). Grzyby wkładamy do nowej, osolonej wody i gotujemy z zielona papryka pokrojona w kostkę ok. 45 min. Zagęszczamy zasmażką zabarwiona czerwoną, mielona papryką. Na końcu dodajemy rozmacone jajko i posiekana pietruszkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz