czwartek, 16 sierpnia 2007

Sos genieński

Składniki


  • - 20 dag mielonego miesa
  • - duza cebula
  • - oliwa
  • - 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • - lyzka keczupu
  • - duzy zabek czosnku
  • - kieliszek bialego wytrawnego wina
  • - lyzka maki
  • - szklanka rosolu
  • - sol, pieprz, tymianek


  • - liczba porcji: 8
  • - czas przygotowania: 25 min
  • - stopien trudnosci: latwe
  • - kalorycznosc: niskokaloryczne
  • - koszt: sredniodrogie

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, uważając by się nie zrumieniła, dodajemy mielone mięso i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Posypujemy mąką i ponownie podsmażamy, często mieszając (mąka powinna stracić smak surowizny). Zasmażone mięso rozprowadzamy rosołem, dokładnie mieszamy (składniki sosu powinny tworzyć jednolitą konsystencję), dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 łyżkach wody, keczup, pieprz, roztarty w dłoniach tymianek, sól, na koniec wlewamy wino i jeszcze raz zagotowujemy.

Brak komentarzy: