1. | | Filety umyć, lekko pobić, nasolić i popieprzyć z każdej strony. Ułożyć na spodzie w podłużnej foremce. |
|
|
|
| |
2. | | Mięso mielone wyrobić tak, jak na kotlety mielone, dodając 1 jajko, namoczoną bułkę i przyprawy do smaku. Całość wyłożyć na filety i równomiernie rozłożyć. Lekko uklepać do filetów. |
|
|
|
| |
3. | | Pieczarki przesmażyć z cebulką i rozłożyć na mięsie mielonym. |
|
|
|
| |
4. | | Zetrzeć ser żółty na grubej tarce i rozsypać po powierzchni pieczarek. |
|
|
|
| |
5. | | Zupę cebulową wymieszać ze śmietaną i rownomiernie polać po całej powierzchni sera. Tak przygotowaną foremkę włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok.2 godzin. Jeżeli zauważymy że góra jest już ładnie zapieczona to wierzch zapiekanki należy przykryć folią aluminiową i spokojnie piec dalej. Po upieczeniu zapiekankę odstawić na 15 minut a następnie kroić w kostkę lub plastry.Wierzch polać pikantnym keczupem i podawać z surówką. Ja podaję z sałatką z kapusty pekińskiej, której przepis jest również w mojej książce. Zapiekanka jest również bardzo dobra jako zimna zakąska. Smacznego!!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz