sobota, 26 stycznia 2008

Elegancka zapiekanka cebulowo-serowa

Składniki

kg filetów z kurczaka


0,5 kg mięsa mielonego


0,5 kg pieczarek


0,5 kg sera żółtego


zupa cebulowa z knorra


200 ml słodkiej śmietany 12%


1 cebula



Etapy przygotowania

1.Filety umyć, lekko pobić, nasolić i popieprzyć z każdej strony. Ułożyć na spodzie w podłużnej foremce.




2.Mięso mielone wyrobić tak, jak na kotlety mielone, dodając 1 jajko, namoczoną bułkę i przyprawy do smaku. Całość wyłożyć na filety i równomiernie rozłożyć. Lekko uklepać do filetów.




3.Pieczarki przesmażyć z cebulką i rozłożyć na mięsie mielonym.




4.Zetrzeć ser żółty na grubej tarce i rozsypać po powierzchni pieczarek.




5.Zupę cebulową wymieszać ze śmietaną i rownomiernie polać po całej powierzchni sera. Tak przygotowaną foremkę włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok.2 godzin. Jeżeli zauważymy że góra jest już ładnie zapieczona to wierzch zapiekanki należy przykryć folią aluminiową i spokojnie piec dalej. Po upieczeniu zapiekankę odstawić na 15 minut a następnie kroić w kostkę lub plastry.Wierzch polać pikantnym keczupem i podawać z surówką. Ja podaję z sałatką z kapusty pekińskiej, której przepis jest również w mojej książce. Zapiekanka jest również bardzo dobra jako zimna zakąska. Smacznego!!!

Brak komentarzy: