| • | kg ryżu | |
| • | pół głowki kapusty białej | |
| • | 0.5 kg mięsa mielonego | |
| • | szklanka grysiku | |
| • | 2 jajka | |
| • | sól,pieprz,wegeta do smaku | |
| • | przecier pomidorowy | |
| • | śmietana | |
Etapy przygotowania
| 1. | Ugotować ryż na półmiękko, odcedzić.Kapustę drobno posiekać. Do dużego naczynia włożyć ugotowany ryż,posiekaną kapustę,mięso mielone, przesmażoną cebulkę,jajka,grysik.Doprawić do smaku.Wszystko dobrze wyrobić. Formować małe kotleciki.Obtoczyć w mące.Obsmażyć z obydwu stron na gorącym tłuszczu. | |||
| 2. | Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszkach do pieczenia ciasta.Podlać lekko oliwą . Rozkucić przecier ze śmietaną i polać po wierzchu.Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Podawać na liściach sałaty na gorąco lub na zimno. Jeżeli ktoś nie lubi przecieru można zrobić osobno sos grzybowy lub sos w zależności od upodobań. Wspaniałe! Smacznego! | |||


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz