sobota, 26 stycznia 2008

Gołąbki bez zawijania

Składniki na 15 porcji

kg ryżu


pół głowki kapusty białej


0.5 kg mięsa mielonego


szklanka grysiku


2 jajka


sól,pieprz,wegeta do smaku


przecier pomidorowy


śmietana



Etapy przygotowania

1.Ugotować ryż na półmiękko, odcedzić.Kapustę drobno posiekać. Do dużego naczynia włożyć ugotowany ryż,posiekaną kapustę,mięso mielone, przesmażoną cebulkę,jajka,grysik.Doprawić do smaku.Wszystko dobrze wyrobić. Formować małe kotleciki.Obtoczyć w mące.Obsmażyć z obydwu stron na gorącym tłuszczu.




2.Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszkach do pieczenia ciasta.Podlać lekko oliwą . Rozkucić przecier ze śmietaną i polać po wierzchu.Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Podawać na liściach sałaty na gorąco lub na zimno. Jeżeli ktoś nie lubi przecieru można zrobić osobno sos grzybowy lub sos w zależności od upodobań. Wspaniałe! Smacznego!

Brak komentarzy: