sobota, 26 stycznia 2008

Placki ziemniaczane po sułkowsku

Składniki

starte surowe ziemniaki - 1 kg


0.5 kg pieczarek


sól,pieprz,zioła do smaku


śmietana lub kefir


2 jajka


łyżka mąki ziemniaczanej ( nie musi być)



Etapy przygotowania

1.Do startych ziemniaków dodać jajka,mąkę,przyprawy.Pieczarki drobno posiekać Łyżką kłaść placuszek na gorący tłuszcz.Na wierzch tego placuszka wyłożyć troszkę przesmażonych pieczarek i na to znowu łyżkę tarcizny z ziemniaków.Obsmażać na małym ogniu z obydwu stron. Podawać na liściach sałaty polane po wierzchu śmietaną lub kefirem. Pychota! Można również podawać z sosem grzybowym. Do środka placuszka można dać też posiekaną porę, ser żółty starty, kawałek wędliny itp. Naprawdę pyszne! Smacznego!




Brak komentarzy: