sobota, 26 stycznia 2008

Najprostsze risotto

Składniki

30 dkg ryżu


0,5 kg pomidorów


puszka groszku i kukurydzy


5 dkg wędliny


2 łyżki oliwy


2 łyżeczki startego żółtego sera


2 ząbki czosnku, sól do smaku



Etapy przygotowania

1.Pokrojone ząbki czosnku zarumienić na oliwie.Wyjąć je a do rondelka włożyć pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Mieszając je dusić bez przykrycia, aż powstanie gęsty sos.




2.Ugotować ryż na sypko i półtwardo.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ryż wymieszać z sosem, dodać groszek i kukurydzę oraz połowę startego sera.Przełożyć do naczynia i posypać resztą sera.Na wierzchu położyć wiórki masła i plasterki wędliny. Piec około 25 minut.




Brak komentarzy: