• | 30 dkg ryżu | |
• | 0,5 kg pomidorów | |
• | puszka groszku i kukurydzy | |
• | 5 dkg wędliny | |
• | 2 łyżki oliwy | |
• | 2 łyżeczki startego żółtego sera | |
• | 2 ząbki czosnku, sól do smaku | |
Etapy przygotowania
1. | Pokrojone ząbki czosnku zarumienić na oliwie.Wyjąć je a do rondelka włożyć pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Mieszając je dusić bez przykrycia, aż powstanie gęsty sos. | |||
2. | Ugotować ryż na sypko i półtwardo.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ryż wymieszać z sosem, dodać groszek i kukurydzę oraz połowę startego sera.Przełożyć do naczynia i posypać resztą sera.Na wierzchu położyć wiórki masła i plasterki wędliny. Piec około 25 minut. | |||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz