sobota, 26 stycznia 2008

Ryż z pomidorami i czosnkiem

Składniki

20 dkg ryżu


2 cebule


duży czosnek


por


4 pomidory


mała puszka przecieru pomidorowego


kostka rosołowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wody


2 łyżki oleju,sól,1 łyżeczka papryki w proszku,


pęczek siekanej zielonej pietruszki



Etapy przygotowania

1.Ryż ugotować. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekac.Por pokroić w pół talarki.Sparzone i obrane pomidory przekroić na pół i usunąć nasiona.Pokroić je w kostkę.W dużym garnku rozgrzać olej,podsmażyć na nim cebulkę i czosnek a następnie dodać por,przecier i pokrojone pomidory.Wlać bulion i wymieszać.Dodać ryż,paprykę w proszku.Dusić jeszcze ok.10 minut.Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką. Smacznego!!!

Brak komentarzy: