sobota, 26 stycznia 2008

Mielone mięso z jajkami

Składniki na 5 porcji

30 dkg marchewki i 30 dkg cebuli


20 dkg selera


3 łyżki oleju


40 dkg mięsa mielonego


sól, pieprz do smaku


przecier pomidorowy


0,5 szklanki bulionu i 0,5 szklanki śmietany


5 jajek


4 łyżki siekanej pietruszki



Etapy przygotowania

1.Cebulę, seler, marchew obrać i pokroić w kostkę.Smażyć na oleju stale mieszając.W trakcie smażenia dodać mielone mięso.Doprawić solą i pieprzem.Dodać przecier pomidorowy i bulion.Dusić ciągle mieszając.




2.W mięsie zrobić 5 dołków i do każdego wbić jajko po czym oprószyć solą i pieprzem.




3.Śmiatanę ostrożnie wlać przy krawędzi patelni.Następnie przykryć i dusić na małym ogniu tak by białka się ścięły.Mielone mięso podawać prosto z patelni posypane zieleniną. Podawać z chlebem lub ziemniaczkami puree.Do tego sałatę zieloną. Smacznego.




Brak komentarzy: