sobota, 26 stycznia 2008

Ryba po andrychowsku

Składniki

0,5 kg filetu rybnego - mogą być kostki przekrojone na połowę


3 łyżki smalcu


2 kostki bulionu rybnego


2 szt - papryka świeża obojętnie jaki kolor, 2 pomidory


przyprawy do smaku


1 duża cebula



Etapy przygotowania

1.Smalec roztopić i dołożyć do niego pokrojoną cebulę.Zeszklić na złoty kolor.Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory-pokrojone w kostkę.Podsmażyć tak aby warzywka były lekko twarde.Wsypać też troszkę papryki słodkiej.Następnie dodać rybkę lekko nasoloną i podlać ugotowanym wcześniej bulionem rybnym.Gotować ok.20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z całymi nowymi ziemniaczkami lub pieczywem. Po nałożeniu na talerze ubrać gęstą śmietaną i położyć na wierzch troszkę koperku. Coś pysznego!! Smacznego!!




Elegancka zapiekanka cebulowo-serowa

Składniki

kg filetów z kurczaka


0,5 kg mięsa mielonego


0,5 kg pieczarek


0,5 kg sera żółtego


zupa cebulowa z knorra


200 ml słodkiej śmietany 12%


1 cebula



Etapy przygotowania

1.Filety umyć, lekko pobić, nasolić i popieprzyć z każdej strony. Ułożyć na spodzie w podłużnej foremce.




2.Mięso mielone wyrobić tak, jak na kotlety mielone, dodając 1 jajko, namoczoną bułkę i przyprawy do smaku. Całość wyłożyć na filety i równomiernie rozłożyć. Lekko uklepać do filetów.




3.Pieczarki przesmażyć z cebulką i rozłożyć na mięsie mielonym.




4.Zetrzeć ser żółty na grubej tarce i rozsypać po powierzchni pieczarek.




5.Zupę cebulową wymieszać ze śmietaną i rownomiernie polać po całej powierzchni sera. Tak przygotowaną foremkę włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec ok.2 godzin. Jeżeli zauważymy że góra jest już ładnie zapieczona to wierzch zapiekanki należy przykryć folią aluminiową i spokojnie piec dalej. Po upieczeniu zapiekankę odstawić na 15 minut a następnie kroić w kostkę lub plastry.Wierzch polać pikantnym keczupem i podawać z surówką. Ja podaję z sałatką z kapusty pekińskiej, której przepis jest również w mojej książce. Zapiekanka jest również bardzo dobra jako zimna zakąska. Smacznego!!!

Placuszki z cukinii z cytryną.

Składniki

3 średnie cukinie


2 całe jajka


2 łyżki mąki pszennej


sól,pieprz do smaku


cytryna


olej do smażenia


zioła prowansalskie



Etapy przygotowania

1.Cukinię obrać,wydrążyć i zetrzeć na grubej tarce.Dobrze odcisnąć wodę.Dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich,pieprz,sól do smaku.Cytrynę wyparzyć i zetrzeć skórkę z całej cytryny.Dodać do ciasta z dwoma łyżeczkami soku,mąki i żółtkami.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Kłaść łyżką na gorący tłuszcz i obsmażać z obywdu stron. Podawać ze śmietaną lub kefirem obficie posypane szczypiorkiem. Smacznego!!!!