sobota, 26 stycznia 2008

Placki ziemniaczane po sułkowsku

Składniki

starte surowe ziemniaki - 1 kg


0.5 kg pieczarek


sól,pieprz,zioła do smaku


śmietana lub kefir


2 jajka


łyżka mąki ziemniaczanej ( nie musi być)



Etapy przygotowania

1.Do startych ziemniaków dodać jajka,mąkę,przyprawy.Pieczarki drobno posiekać Łyżką kłaść placuszek na gorący tłuszcz.Na wierzch tego placuszka wyłożyć troszkę przesmażonych pieczarek i na to znowu łyżkę tarcizny z ziemniaków.Obsmażać na małym ogniu z obydwu stron. Podawać na liściach sałaty polane po wierzchu śmietaną lub kefirem. Pychota! Można również podawać z sosem grzybowym. Do środka placuszka można dać też posiekaną porę, ser żółty starty, kawałek wędliny itp. Naprawdę pyszne! Smacznego!




Gołąbki bez zawijania

Składniki na 15 porcji

kg ryżu


pół głowki kapusty białej


0.5 kg mięsa mielonego


szklanka grysiku


2 jajka


sól,pieprz,wegeta do smaku


przecier pomidorowy


śmietana



Etapy przygotowania

1.Ugotować ryż na półmiękko, odcedzić.Kapustę drobno posiekać. Do dużego naczynia włożyć ugotowany ryż,posiekaną kapustę,mięso mielone, przesmażoną cebulkę,jajka,grysik.Doprawić do smaku.Wszystko dobrze wyrobić. Formować małe kotleciki.Obtoczyć w mące.Obsmażyć z obydwu stron na gorącym tłuszczu.




2.Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszkach do pieczenia ciasta.Podlać lekko oliwą . Rozkucić przecier ze śmietaną i polać po wierzchu.Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Podawać na liściach sałaty na gorąco lub na zimno. Jeżeli ktoś nie lubi przecieru można zrobić osobno sos grzybowy lub sos w zależności od upodobań. Wspaniałe! Smacznego!

Mięsko mielone z warzywami i ryżem.

Składniki na 5 porcji

50 dkg mięsa mielonego


10 dkg tłuszczu


2 cebulki


porę,pół selera


2 łyżki koncentratu pomidorowego


przyprawy do smaku



Etapy przygotowania

1.Mięso włożyć do gorącego tłuszczu i podsmażyć.Dodać drobno posiekane warzywa starte na tarce.Chwilkę podsmażyć.Dodać szklankę wody i dusić aż mięsi i warzywa zmiękną.Dodać przecier i przyprawy do smaku. Podawać do ryżu ugotowanego na sypko.Do dania zrobić dowolną surowkę. Smacznego.